Vi kan se at du anvender AdBlock til at skjule reklamer på vores site. Vi håber at du vil overveje at tillade reklamer på vores site, så vi fortsat kan skabe masser indhold af høj kvalitet til dig.

Template for Oddset widget

ANALYSE: Spillerne blev chokeret over DIF's nej til åbningsceremoni - men DIU har vidst det siden december

Danmarks Idræts Forbund meddelte i går det kvindelige ishockeylandshold, at de ikke må deltage i indmarchen. Det kan koste holdet olympisk succes, skriver Jimmy Bøjgaard i denne klumme.

Af

Denne analyse omkring de mulige sportslige konsekvenser af, at landsholdsspillerne - fire dage før åbningsceremonien - fik nej til deltagelse i indmarchen, blev skrevet, før spillerne, og nu offentligheden, fik kendskab til, at Danmarks Ishockey Union siden december har kendt til Danmarks Idræts Forbunds vejledende regler om, at atleter, der skal i konkurrence inden for 24 timer efter en OL-åbning, ikke deltager i åbningsceremonien.

Det er DIF's OL-presseansvarlige, Jakob Draminsky, der torsdag aften har leveret oplysningen om december-meldingen til DIU på skribentens facebookopslag i en tråd til artiklen.

Artiklens oprindelige rubrik er derfor ændret, mens den oprindelige analyse i sin helhed kan læses herunder:

 

Der er for alvor udbrudt ballade i den danske lejr i OL-byen i Beijing, Kina.

Det har der været siden i går, hvor Danmarks Idræts Forbund meddelte en chokeret kvindelig ishockeytrup, at de ikke måtte deltage i åbningsceremonien på fredag.

Det medførte raseri, chok, ulykkelige og sågar grædende spillere, hører jeg fra flere i den danske OL-delegation.

Spillerne har naturligt glædet sig til åbningsceremonien som højdepunkt, og for mange er det uden tvivl et større minde end selve kampene i det covid-amputerede OL, hvor de ikke kan have deres familier på sidelinjen.

Det virker ærlig talt hamrende uprofessionelt af Danmarks Idræts Forbund og Danmarks Ishockey Union.

Nu har man haft to en halv måned til at forberede spillerne på den situation - for selvfølgelig er det ikke noget, man lige har besluttet.

Og så smider man nyheden fire dage før åbningskampen på fredag mod Kina.

Den spilles få timer før åbningsceremonien, og dagen efter møder Danmark Japan kl. 16.40 lokal tid.

Beslutningen er selvfølgelig truffet, fordi man har to kampe relativt tæt op ad hinanden, og bevæggrundene er derfor selvfølgelig, at man vil optimere mulighederne for succes mod Japan på lørdag.

Fint nok - men så er det da netop fuldkommen klodset håndteret, at gøre det på denne måde med en udmelding fire dage før OL.

Så er man da helt sikker på, at man forstyrrer forberedelserne, og dermed svækker holdets muligheder for sportslig succes. Altså det modsatte af det, man gerne ville opnå.

Timingen og håndteringen er derfor uforståelig.

Nu har begge ishockeylandshold - og curlinglandshold og speedskatere - i måneder glædet sig til netop indmarchen, hvor Danmark som nation kan høste historisk stor reklameværdi med det massive OL-hold på 62 deltagere plus ledere på det olympiske stadion.

Hvorfor smide den mulighed overbord?

Og hvordan kan DIF og DIU have så lidt føling med konsekvenserne og følelserne for og i en kvindelig ishockeytrup med mange unge spillere?

Og hvordan kan man så massivt have fejlvurderet landsholdets stolthed og glæde ved at skulle gå bag Dannebrog på fredag?

Beslutningen er kontroversiel, håndteringen himmelråbende, og konsekvenserne kan blive katastrofale. 

Jeg tror simpelthen, at det her påvirker truppen i uhørt grad, og det kan heller ikke undgå at sende rystelser ind på det mandlige landshold, som ligeledes i månedsvis har talt om storheden i, at to danske ishockeylandshold sammen skal gå ind til OL.

I særlig grad hos søskendeparrene Jakobsen, Russell, Asperup og Bau, som har glædet sig til det historiske i, at være noget så sjældent som fire søskendepar ved samme OL og i samme disciplin.

Det kan umuligt være sket før.

Lad os dvæle lidt ved kvindernes travle program fredag og lørdag.

Fredag kl. 14.10 møder landsholdet Kina i åbningskampen. Åbningsceremonien er om aftenen, og tager ganske rigtigt mange timer, og mange timer stående og gående.

Næste kamp er dagen efter mod Japan - men den spilles først kl. 16.40 lokal tid.

Har har DIF og DIU simpelthen ikke læst på lektien, eller fået tingene klappet af i tide.

Et døgn mellem to kampe, er relativt meget i ishockey, hvor man er vant til at spille sent, samt tidligt næste dag.

Spillerne er vant til det fra VM- og træningsturneringer, eller klubkampe, så de restituerer fint.

Og så hører det med, at der her er tale om spillere, der arbejder eller studerer på fuld tid eller tæt derpå, og dermed er vant til at spille kamp efter en almindelig arbejdsdag.

De er vant til at levere under væsentligt dårligere vilkår, og det må da være muligt at planlægge god mad umiddelbart efter fredagskampen, samt finde 23 stole, spillerne kan hvile lidt på undervejs fredag aften.

Det hører også med i det store billede, at holdet igennem et årti har udviklet og arbejdet sig til OL, uden megen støtte fra DIF, Team Danmark og DIU.

Først i de senere år, er der kommet øgede midler, men det her hold har uden tvivl kvalificeret sig på trods, og ikke på grund af mange midler eller stor opbakning.

Så her taler vi altså på det aktuelle OL-hold om spillere, der selv har betalt stave, mad og overnatninger på træningslejre.

De har ofret uhørt meget, for at bringe en lille ishockeynation med et endnu mindre kvindeligt rekrutteringsgrundlag til OL.

Hvorfor skal Danmarks olympiske ledelse så træde ind med sådan en melding, som strider mod al den glæde, vilje og passion, det her landshold har leveret på i de seneste 8-10 år, da DIF, DIU og Team Danmark ikke var der?

Og så endda fortælle dem det i selve OL-byen, fire dage før OL?

Hvorfor skal spillerne egentlig ikke bare have denne her oplevelse?

Forringer en indmarch mulighederne på lørdag mod Japan? Nej - det forbedrer dem!

Et landshold i gråd og frustration med nu kun tre dage til, det fordrer ikke olympisk succes.

Et landshold, der går ind fredag aften til deres livs oplevelse, vil komme flyvende ud lørdag eftermiddag og vise den rød-hvide trøje endnu flottere frem over isen.

DIF har brændt et straffeslag, hvor målmanden endda var taget ud.

Men pucken ligger igen på midten, og der er stadig tre dage til at skyde det historiske dansker-OL i gang uden denne her uskønne ballade.

OPDATERING: På et møde tirsdag kl. 14 i OL-byen, meddelte Danmarks Idræts Forbund kvindelandsholdet, at de gerne må deltage i fredagens åbningsceremoni.