Vi kan se at du anvender AdBlock til at skjule reklamer på vores site. Vi håber at du vil overveje at tillade reklamer på vores site, så vi fortsat kan skabe masser indhold af høj kvalitet til dig.

Template for Oddset widget

Struzinski om draftede danskere: Enorm cadeau til dansk ishockey

Foto af Daniel André Stentz

Det var endnu en historisk weekend for dansk ishockey, da to danske målmænd lørdag blev draftet til NHL.

Af

For at sætte tingene i rette perspektiv, allierede vi os med Martin Struzinski, nuværende sports- og talentchef i Herning Blue Fox og tidligere mangeårig ungdomslandstræner, der om nogen har fingeren på pulsen i forhold til dansk ungdomsishockey.

- Det er en enorm cadeau til dansk ishockey. Ikke nok med at vi fik draftet to spillere, men at de samtidig begge er målmænd er jo kæmpestort, siger han om weekendens NHL-draft i Vancouver.

Her blev Mads Søgaard blev valgt allerede i anden runde af Ottawa Senators, mens Frederik Dichow blev peget ud tre runder senere af Montreal Canadiens.

- Det er først og fremmest et kæmpestort skulderklap til dansk ungdomsishockey, og selvfølgelig særligt deres moderklubber i Aalborg og Vojens, for deres store andel i deres udvikling. Det er bare imponerende.

Amerikaneren Spencer Knight blev draftet historisk tidligt, og da draftens anden målmand gik, fik Ottawa Senators pludselig travlt og måtte rykke for at få fingrene i Søgaard. Mange målmænd gik i det hele taget tidligt i årets draft, bemærkede Struzinski.

- Jeg ser det som en endnu større anerkendelse af målmændenes betydning. Målmandsposten er mere vigtig end nogensinde, og der kommer hele tiden nye regler, som gør, at klubberne har stort fokus på at udvikle deres egne.

Martin Struzinski kender målmandskometen Mads Søgaard indgående fra sin Aalborg-tid, hvor han begyndte at arbejde med den store målmand allerede som 13-årig.

- De er begge to helt unikke udøvere, som hver især har et kæmpe potentiale. Søgaard med sin højde og drøjde og Dichow, der atypisk har griberen i højre hånd.

- Dichow har jeg kun arbejdet begrænset med, og ham vil jeg derfor ikke kommentere detaljeret på, men Søgaard har altid været høj, god til at placere sig og svær som angriber at finde huller imod.

- Han giver aldrig op på pucke, men arbejder benhårdt for at beskytte sit mål. Da vi vandt U15-DM i sin tid, var han helt suveræn for os. Han har et unikt potentiale, og så har han udviklet sin mobilitet og sin hurtighed yderligere, hvilket bringer ham blandt toppen af målmænd i sin årgang.

- Og så er han bare en god, ydmyg og lyttende dreng, der altid har arbejdet benhårdt.

Men hvad er så fremtidsperspektiverne for de to danske målmændshåb, der er de første draftede målmænd siden Frederik Andersen, der - som hidtil eneste - blev draftet i 2010 og 2012.

- Det er jo verdens bedste scouts, der har spottet dem, og fra nu er de øremærket og blåstemplet i de to klubber, og det er vigtigt, at de nu er under deres ledelse. Her få de adgang til stor viden og de bedste specialister på alle mulige områder, så de har de bedste forudsætninger for at udvikle sig yderligere.

- Men selvom draften er et vigtigt skridt, så er der stadig meget langt til at spille i NHL. Målmænd udvikles typisk senere end markspillere, og de næste to år bliver særdeles vigtige for dem.

- Konkurrencen er benhård, de er allerede nu i fornemt selskab og hele tiden kommer der jo nye talenter op nede fra.

- Men at vi får draftet to, det er simpelthen så sejt, lyder det fra Struzinski.

Mads Søgaard får sine første træningspas i Ottawa Senators-regi i denne uge på deres development camp, og det må formodes, at det samme vil gøre sig gældende for Frederik Dichow i Montreal Canadiens.

Som Hockeytinget kunne afsløre i går aftes, så er VM-debutanten Oliver Larsen inviteret med på camp hos Toronto Maple Leafs i denne uge.